احسان عظیمیراد سخنگوی کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس، در گفتوگو با خبرنگار خانه ملت، با انتقاد از ساختار فعلی آییننامه ارتقای اساتید دانشگاهها، گفت: متاسفانه آییننامهای که امروز مبنای ارتقای اعضای هیأت علمی است، نهتنها پیوندی با نیازهای جامعه و صنعت ندارد، بلکه اساتید را به سوی مقالهنویسی صرف در مجلات خارجی سوق داده است و این روند باید اصلاح شود.
نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اسناد بالادستی آموزش عالی از جمله «نقشه جامع علمی کشور» و «سند دانشگاه اسلامی» افزود: این اسناد قرار بود نقشه راه آموزش عالی ما باشند، اما بهجای اجرا، عملاً به فراموشی سپرده شدند؛ شورای عالی انقلاب فرهنگی هم بهجای نظارت بر اجرای آنها، وقت خود را صرف موضوعاتی همچون کنکور و سهمیهها کرده است.
سخنگوی کمیسیون آموزش،تحقیقات و فناوری مجلس شورای اسلامی، ادامه داد: بنده سال گذشته در مجلس نسبت به این موضوع تذکر داده و حتی جلسهای با وزیر علوم برگزار شد، اما تاکنون اقدام موثری برای اصلاح آییننامهها انجام نشده است.
مقالات علمی، حیاطخلوت دشمنان
عظیمیراد درباره ابعاد امنیتی این ماجرا هشدار داد و خاطرنشان کرد: برخی از مقالات علمی که در مجلات خارجی منتشر میشوند، حاوی اطلاعات حساسی در حوزههایی همچون انرژی هستهای یا فناوریهای نوین هستند؛ این اطلاعات فقط نتایج تحقیق نیستند؛ گاهی اطلاعات مهمی درباره دانشمندان و فعالیتهای آنها را هم منتشر میشود؛ همین مسئله میتواند آنها را در معرض تهدید جدی قرار دهد، این مقالات علمی به نوعی، حیاطخلوت دشمنان شدهاند.
وی با اشاره به عدم سازوکار مشخص برای محافظت از دادههای علمی، افزود: نه تنها وزارت علوم بلکه وزارت بهداشت و شورای عالی انقلاب فرهنگی تا امروز برنامهای جدی برای صیانت از اطلاعات نخبگان نداشتهاند؛ در شرایطی که پدیده نفوذ و جاسوسی واقعیتی غیرقابلانکار است، نمیتوان با سادهانگاری از کنار این موضوع گذشت.
نباید دستاوردهای علمی و نیروهای نخبهمان را بیمحابا در معرض دید قرار دهیم
عظیمیراد با اشاره به عدم یک بانک اطلاعاتی طبقهبندیشده برای نخبگان، گفت: داشتن چنین سامانهای ضروری است، ولی اگر بدون ملاحظات مسائل امنیتی طراحی شود این مسئله به نقطه ضعف تبدیل خواهد شد، نباید دستاوردهای علمی و نیروهای نخبهمان را بیمحابا در معرض دید قرار دهیم.
سخنگوی کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس با تاکید بر لزوم فاصلهگیری از وابستگی به شاخصهای بینالمللی، خاطرنشان کرد: درست است که ارتباط علمی جهانی مهم است، اما نباید امنیت علمی کشور فدای رتبهبندیهای خارجی شود، زمان آن رسیده که سیاستگذاری در آموزش عالی بهجای تولید انبوه مقاله، به سمت حل مسائل واقعی کشور حرکت کند، این موضوع از اولویتهای کمیسیون آموزش مجلس است و پیگیری آن ادامه خواهد داشت./
پایان پیام
نظر شما